Een patchpaneel, wat is dat nu eigenlijk?

Foto: shutterstock

Foto: shutterstock

Allereerst is het belangrijk om te verduidelijken wat een patchpaneel nu eigenlijk is en hoe een apparaat als dit jou zou kunnen helpen.

Wanneer je beschikt over een groot aantal kabels zou een patchpaneel zeker van pas kunnen komen. Dit eenvoudig hulpmiddel functioneert als een centrale hub voor al je kabels, om zo organisatie en overzichtelijkheid te bevorderen. Door je kabels door dit passieve apparaat te voeren kun je erg makkelijk die frustrerende klossen kabels achter je laten. Lig je dus net iets te vaak met je bekabeling te worstelen, dan kan het aanschaffen van een patchpaneel het zeker waard zijn. Overweeg dan zeker ook om de kabels in kwestie te labelen, om zo de overzichtelijkheid verder te bevorderen.

Panelen in alle soorten en maten

Patchpanelen worden doorgaans gebruikt in datacentra en kantoren; hier zien we enorme patchpanelen waar soms tot wel kilometers aan kabels is doorgevoerd. Gelukkig zijn kleinere, meer praktische patchpanelen zeker beschikbaar. Wanneer je zoekt voor een gepast paneel word je al snel geconfronteerd met een ellendig lange lijst van verschillende types patchpanelen. Maak je vooral niet druk: hoewel het type patchpaneel zeker niet onbelangrijk is, spelen andere factoren een veel grotere rol. Het is bijvoorbeeld enorm belangrijk om te letten op het specifieke type kabel dat je zou willen aansluiten, om zo een goede verbinding te garanderen.

Informeer jezelf en voorkom mogelijke problemen

De prijs van een patchpaneel is afhankelijk van de nodige specificaties. Allereerst spelen meer praktische factoren zoals de afmetingen en het aantal aansluitingen natuurlijk een grote rol. Hiernaast wordt er rekening gehouden met het type kabel dat zal worden aangesloten, het type patchpaneel en de grootte van het aangesloten netwerk. Zo zal het modernere vezelplaten meestal prijziger zijn in vergelijking met een ietwat ouderwetse koperen paneel. Wanneer je dus op het punt staat een patchpaneel aan te schaffen is het erg belangrijk je enigszins te verdiepen in de nodige specificaties. Aarzel dus niet om om hulp te vragen waar nodig, zo vermijd je per ongeluk een onbruikbaar apparaat aanschaft door net die ene letter gemist te hebben.