Aangeboden door: lampdirect.be

Energie besparen is soms heel eenvoudig

Foto: pixabay

Het komt vaak als een grote verrassing, want had jij een aantal maanden geleden verwacht dat energie zo snel in prijs zou stijgen? Dat geldt uiteraard niet alleen voor gas, maar ook voor elektriciteit. Hopelijk heb jij al voor een goede isolatie gezorgd en heb je minimaal een HR-ketel voor je CV. Dan kun je met minder zorg de afrekening van je energieleverancier tegemoet zien. Maar er zijn daarnaast ook eenvoudige opties om te besparen in ieder huishouden, dus ook in Steenwijk.

1. Lampen met led technologie

Het is een stille revolutie geweest. Toen led beschikbaar kwam voor verlichting, werd het maken van gloeilampen verboden. Dat is een bijzondere stap, die wereldwijd best uniek was. Voorlopig kan je nog overal gloeilampen kopen uit voorraad. Dat gebeurt ook nog steeds, hoewel dat beslist geen goed idee is. Een led-lamp geeft dezelfde hoeveelheid licht voor ongeveer 30% van de energie van een gloeilamp. Daarbij gaan led-lampen gemiddeld 7 tot 8 keer langer mee dan een gloeilamp. En toch zitten er in de meeste woningen, ook in Steenwijk, een flink aantal gloeilampen. Inderdaad moet je wat extra investeren om een led-lamp te kopen. Maar de eerste keer dat je die gebruikt, begin je al te besparen.

2. Wassen op een lagere temperatuur

De moderne wasmachine is gemaakt om zo zuinig mogelijk om te gaan met energie, maar als je ziet wat er tijdens een programma allemaal moet gebeuren, is het duidelijk dat het apparaat van voorwas tot en met centrifugeren flink wat energie vreet. Zeker in een groter gezin, waar met regelmaat een beroep wordt gedaan op het apparaat.

Het verwarmen van het water is een van die zaken die erg veel energie kost. Wassen op een lagere temperatuur is dan ook een optie om te besparen. Er zijn momenteel wasmiddelen in de handel die geschikt zijn om te gebruiken op lagere temperaturen, zelfs met koud water. Het is echter wel een goed idee om ook in de gaten te houden of de was voldoende schoon wordt op lagere temperatuur. Daarbij is het ook een feit dat voor de bestrijding van zaken als bacteriën en schimmels een hogere temperatuur (60°) nodig is.

3. Voorkom verspilling

Als je een op inspectietocht door je huis gaat, zal je ongetwijfeld een flink aantal groene of rode lichtjes tegenkomen; apparaten die stand-by staan. Dat soort toestellen staat echt niet te popelen om weer aan de gang te gaan. De producenten hebben echter gedacht dat de consumenten het te veel moeite vinden om op een knop op het apparaat te drukken als we er gebruik van willen maken. Veel energie wordt er per toestel niet gebruikt in die wachtstand. Maar het gebeurt 24/7, terwijl jij er geen echt voordeel van hebt en het aantal neemt ook toe. Zet apparaten gewoon helemaal uit als je die niet gebruikt. Dat kan desnoods door de stekker eruit te halen wanneer er geen andere optie is.

Dat besparen viel toch best mee?

Nieuws

Meest gelezen