Gasprijzen stijgen tot 50 procent

Foto: pexels
Energie vergelijken kan consumenten helpen bij het beteugelen van de kosten al is ook dat geen oplossing voor stijgende prijzen in de gehele markt. Dat een nieuw energiecontract duurder is dan het oude, is haast een zekerheid de komende maanden.
Economische groei
Het lijkt erop dat de Europese lidstaten de coronacrisis te boven zijn gekomen. Een positief gevolg is een heropleving van de economie. Doordat de economische activiteiten toenemen, stijgt de vraag naar onder andere gas en elektriciteit. Dit heeft hard stijgende energieprijzen als gevolg. Daarnaast zijn er problemen aan aanbodzijde. Niet alle belangrijke gasleveranciers hebben de gaskraan weer volledig opengedraaid. Rusland houdt de kraan nog redelijk dicht, waardoor het Internationaal Energie Agentschap (IEA) het land heeft opgeroepen om meer aardgas aan Europa te leveren. Het tekort aanvullen met gas uit Groningen kan niet, aangezien daar momenteel de gaskraan verder wordt dichtgedraaid. Niemand ontsnapt aan de sterk stijgende energieprijzen, al is te zien dat de Franse regering ingrijpt om zo de stijgende energieprijzen te beperken voor consumenten en bedrijven.
Looptijd contract
Consumenten in Nederland dienen er zelf voor te zorgen dat de kosten beperkt blijven. Het is niet nodig om te wachten tot het energiecontract bij de oude leverancier afloopt, want in veel gevallen is het mogelijk om 75 dagen tot zes maanden van tevoren al te wisselen van energieleverancier. Het is dus mogelijk om voor de huidige prijzen over te sluiten en niet te wachten op de prijzen in bijvoorbeeld december. Volgens experts gaan de gasprijzen alleen nog maar verder stijgen de komende tijd. Wie voor zekerheid wilt gaan is gebaat bij een contract met een looptijd van meerdere jaren. Die prijzen liggen meestal lager. Contracten met een variabel tarief kunnen twee keer per jaar worden aangepast, op 1 januari en op 1 juli.
Minder afhankelijkheid fossiele grondstoffen
Steeds meer consumenten besluiten om de blootstelling aan de gasprijzen fors te verminderen. Dit kan door zelfvoorzienender te worden in de manier waarop de woning wordt verwarmd, zoals bijvoorbeeld met een pelletkachel of cv-installatie met een biomassaketel. Er zijn ook milieuvriendelijke alternatieven die steeds meer aan populariteit winnen, zoals de warmtepomp. Een dergelijke pomp haalt de warmte voor de verwarming van een woning en het sanitair water uit de grond of de lucht. Steenwijkers die duurzamer willen wonen en inspiratie op willen doen, kunnen binnenkort terecht bij het Infopunt Duurzaam Doen . Veel nieuwbouwwoningen zijn voorzien van een waterpomp en zonnepanelen. Hierdoor ontstaan energieneutrale nul-op-de-meterwoningen. Dit levert de bewoners een grote besparing op de kosten voor energie op. Vaak gaat het jaarlijks om slechts enkele tientjes.