Het belang van een kwalitatieve acculader

Eigen foto

Eigen foto

Wanneer je beschikt over een auto wil je natuurlijk niet stil komen te staan. Toch loop je dit risico naarmate je auto ouder wordt. Als je auto niet meer start zal je de auto op moeten starten aan de hand van een jumpstarter of startkabels. Erg vervelend, want na het gebruik van deze handigheden zal je een tijdje moeten wachten voordat je weg kunt rijden.

In een auto accu vind er een chemische reactie plaats tussen zure vloeistof en de loden platen. Hierdoor zal de accu elektriciteit produceren waardoor de auto zal starten. Als de accu te weinig accucapaciteit over heeft na gebruik zal de auto niet meer opstarten. Om dit te voorkomen is een accu lader een erg handig accessoire. Een acculader zal namelijk de auto accu laden en onderhouden waardoor je de accucapaciteit op peil kunt houden. De acculader die je gebruikt beschikt over een bepaalde laadstroom, dit wordt uitgedrukt in Ampère (A). Hoe hoger de laadstroom, hoe sneller de acculader laadt.

Welke acculader heb ik nodig?

De goedkope auto-acculaders worden ook wel druppelladers genoemd. Deze laders beschikken vaak over een maximale laadstroom van 2A waardoor de lader de accucapaciteit bij druppelt. Dankzij de lage laadstroom zijn deze type acculaders erg geschikt voor het onderhouden van de accu. Maar niet geschikt om snel te laden. Hiervoor kan je een snellader kiezen. Deze type acculaders hebben een laadstroom van wel 100A-200A en kunnen zo je accu in minder dan een uurtje helemaal opladen. Het gevaar van deze laders is dat ze een enorme hoeveelheid warmte generen bij het laden. De traditionele acculader is hierdoor de beste keuze voor het laden van de auto accu.

Een traditionele acculader heeft vaak een laadstroom tussen de 5-50A. Hierdoor zal de acculader snel en veilig de accu laden. De precieze laadstroom die je moet kiezen heeft te maken met de accucapaciteit van de auto accu. De laadstroom moet tussen de 15-25% van de accucapaciteit zijn. Een 100AH accu heeft dus een lader nodig met een laadstroom tussen de 15-25A. Het voltage moet ook aansluiten op de accu. Zo kan je op een 12V accu alleen maar een 12V acculader gebruiken. Dit geldt natuurlijk ook voor 6V en 24V accu’s.