Aangeboden door: Van Bruggen Adviesgroep

Huis verduurzamen in dure tijden? Dé financiële tips!

Afbeelding: Canva

Je woning verduurzamen was de afgelopen jaren al een trend aan het worden, maar nu de gas- en elektraprijzen de pan uit rijzen wordt het alleen maar populairder. Niet alleen omdat het beter is voor de wereld, maar ook omdat het financieel veel aantrekkelijk is geworden.

Toch vraagt het verduurzamen van je woning wel eerst om de nodige investeringen. Deze zijn vaak niet goedkoop en de termijn dat het zichzelf terugbetaalt is vaak variërend tussen de 5 en 15 jaar. Maar langer wachten met verduurzamen is met de prijzen van vandaag de dag niet verstandig. Je kunt wel wachten tot je spaarpot gevuld is, maar met (nu nog!) lage spaarrente en hoge inflatie is dit geen slimme keuze.

Hoe je het verduurzamen van je woning op een slimme manier betaalt, zonder dat je tegen woekerprijzen geld hoeft te lenen? Wij leggen het je uit.

Even over de waarde

De afgelopen jaren zijn de huizenprijzen nogal gestegen. Geen fijne situatie voor mensen die nog geen huis bezitten, maar voor de huiseigenaren in veel gevallen wel goed nieuws. Zij kunnen hun huis tegen een hogere prijs verkopen dan waarvoor ze het ooit hebben gekocht. Het nadeel is dan natuurlijk wel weer dat je nieuwe huis ook veel duurder is.

Er is echter een nog ander voordeel aan de huidige huizenmarkt die veel gunstiger is, zeker wanneer je graag je huis wilt verduurzamen. Door de stijging van de woningprijzen in het algemeen, is er vaak óók een waardestijging van je woning geweest. Waarschijnlijk is deze waarde hoger dan de huidige hypotheek geworden. Zeker wanneer je je huidige hypotheek de afgelopen jaren ook nog eens hebt afgelost. Dit verschil, tussen je huidige hypotheek en de waarde van je woning, kun je eenvoudig opnemen in de vorm van een zogenaamde overwaarde hypotheek.

Doelen overwaarde

Deze overwaarde en het geld wat ermee vrijkomt mag je gebruiken waarvoor jij wilt. Toch is het raadzaam om de overwaarde van het huis te gebruiken voor een duurzame bestemming. Daarmee wordt bedoeld een investering die zichzelf weer terugbetaalt. Een dure vakantie is daar geen voorbeeld van, een investering in een duurzame woning wel. Dit loont immer in de toekomst, je vaste lasten zullen al snel dalen.

Daarnaast zijn er nog subsidies en belastingvoordelen waar het gaat om duurzame uitgaven. Dit alles samengenomen zorgt ervoor dat het zeer voordelig kan zijn om de overwaarde te gebruiken voor dit duurzame doel.

Hoe werkt het?

Het klinkt wellicht complex, de overwaarde opnemen. Maar in de praktijk valt dit vaak ontzettend mee. Er zal een taxatie van de huidige staat van de woning worden gedaan, de bank zal vervolgens aangeven hoeveel ruimte is voor deze tweede hypotheek en een voorstel qua aflossing en rente doen.

Vervolgens zullen de nodige (digitale) papieren overhandigd moeten worden, want de overwaarde hypotheek moet natuurlijk wel werkelijk betaald kunnen worden. Hoe je erachter komt of je een scherpe deal hebt gesloten qua rente? Dat blijft natuurlijk altijd de vraag. Wij raden dan ook aan om een adviseur in te schakelen die onafhankelijk is en verstand van zaken heeft. Van Bruggen Adviesgroep is hier een voorbeeld van. Zij geven al jaren onafhankelijk advies en kunnen je begeleiden bij het aanvragen van de overwaarde-hypotheek.

Kortom, het zijn dure tijden door de stijging van de vaste lasten. Gebruik daarom de huidige situatie in je voordeel en investeer in het verduurzamen van je huis. Dit is een investering die zichzelf zal terugbetalen, én nu mogelijk is doordat de huizenprijzen de afgelopen jaren flink zijn gestegen.

Of deze stijging doorzet? Dat is voor de komende jaren nog maar de vraag. Daarom is dit het moment om je kans te grijpen en de overwaarde op te nemen. Wij raden wel aan altijd deze nieuwe lening ook wel direct te gaan aflossen, want een huis wat in de toekomst onder water staat; dat wil je natuurlijk voorkomen. Maar groen doen, van je huis tot je levensstijl, dat is altijd een goed idee!

Nieuws

menu