Kamperen is hip: 6 redenen waarom jij een kampeertrip wilt plannen

Foto: pexels

Foto: pexels

Miljoenen mensen doen het: kamperen. Met z’n allen gaan we eropuit. En ieder op zijn eigen manier, met een tent, vouwwagen of met je zelfgeknutselde tot camper omgebouwde oude bus. De mogelijkheden met kamperen zijn eindeloos. Waarom is kamperen toch zo hip? Hieronder volgen zes redenen.

1. Het gevoel van absolute vrijheid

Even geen vergaderingen of bijeenkomsten, geen deadlines, geen werkdruk en zeker geen stress. Als je gaat kamperen, laat je alles los en hoef je even helemaal niks. Alle verplichtingen van werk, school en familie verdwijnen naar de achtergrond en je kunt helemaal doen waar je zelf zin in hebt.

2. Kamperen is voor elk wat wils

De een zet zijn eenpersoonstentje op en pompt zijn luchtbed op en de ander is toch meer van glamping met alle luxe voorzieningen. Het ene gezin is met de camper onderweg, terwijl een ander zweert bij een fietsvakantie. Zo zijn er nog veel meer vormen van kamperen te bedenken. Het is echt niet meer zo dat alleen gezinnen met kinderen en gepensioneerden kamperen. Tegenwoordig is kamperen voor elk wat wils.

3. Kamperen kun je overal

Of je nou met je tent in de Dolomieten zit, in eigen land blijft met de caravan of aan de Costa del Sol een bungalowtent huurt. Kamperen is overal mogelijk. Alleen al in ons eigen vlakke landje zijn er meer dan tweeduizend campings te vinden. In Scandinavië is zelfs wildkamperen mogelijk en wat dacht je van met je tentje door de outback van Australië?

4. Kamperen is goed voor de sociale contacten

Vaak ben je nog maar net op de camping aangekomen of het eerste contact met je mede- kampeerders is al gelegd. Als je de tentstokken niet uit elkaar kunt houden of de caravan niet op de goede plek krijgt, komen de hulptroepen vanzelf in actie. Even later zit je met je nieuwe kennissen gezellig met een biertje voor de tent. Zo gaat dat op een camping: lekker ongedwongen en laagdrempelig.

5. Je bent één met de natuur

Je kunt kamperen in de duinen en de golven van de zee horen, wakker worden in de bossen met vogelgeluiden of naar het gekabbel van de rivier luisteren. Als je gaat kamperen ben je lekker in de vrije natuur. Een natuurrijke omgeving nodigt dan ook uit om bijvoorbeeld te gaan: varen, vissen, zwemmen, fietsen of wandelen. Voor veel mensen heeft leven in de natuur een hele goede uitwerking: stress verdwijnt en je zelfvertrouwen neemt toe.

6. Kamperen hoeft niet duur te zijn

Kamperen kun je met vrijwel iedere portemonnee. Er is altijd wel een vorm van kamperen die bij je budget past. Als je voor de eerste keer gaat, heb je even wat meer spullen nodig. Het grote voordeel: ga je bijvoorbeeld een elektrische koelbox kopen , dan kun je er daarna nog jaren mee vooruit. Wil je het betaalbaar houden, kijk dan eens rond bij familie of in je vriendenkring. Er zijn vast een hoop kampeerspullen die je best even kunt lenen. Zo kun je helemaal back to basic gaan met een tentje op een goedkope camping. Er zijn ook campings aan de Côte d’ Azur met vier zwembaden en een spa. Voor luxe moet je natuurlijk wel extra betalen. Je kunt het dus zo gek maken als je zelf wil!