Meer financiële ruimte door gouden sieraden te verkopen

Foto: shutterstock

Foto: shutterstock

Uit recente, door de NOS gepubliceerde cijfers blijkt dat steeds meer huishoudens in Nederland het financieel zwaar hebben. Het aantal huishoudens wat kampt met financiële problemen als gevolg van de hoge inflatie loopt op. Onderzoek van het CBS toont dat de koopkracht ook komend jaar zal dalen, naar alle waarschijnlijkheid met zo’n vier procent. Het maakt dat huishoudens zoeken naar mogelijkheden om de financiële buffer aan te vullen, of de vaste lasten verder terug te dringen.

Een van de opties die men hierbij heeft is zilver- en goud verkopen . Denk bijvoorbeeld aan sieraden van deze materialen. In de afgelopen paar jaar is de prijs van edelmetalen toegenomen, wat het aantrekkelijk maakt bezittingen te koop aan te bieden bij een inkoper. Het levert huishoudens al snel tientallen euro’s op.

Compensatie vanuit overheid onvoldoende

Huishoudens worden op verschillende manieren gecompenseerd door de overheid. Denk bijvoorbeeld aan de energietoeslag wat ieder Nederlands huishouden uitgekeerd krijgt in de maanden november en december. Daarbij zijn onder meer de AOW en uitkeringen verhoogd, evenals het minimumloon. Het blijkt voor veel huishoudens onvoldoende te zijn om problematische schulden te kunnen voorkomen. Dit verklaart de toenemende drukte bij goud inkoop Amsterdam . Ook opkopers van andere bezittingen, zoals tweedehands elektronica, zien het aantal consumenten toenemen. Niet alleen om producten er te verkopen, maar ook om ze relatief goedkoop aan te schaffen. Een nieuwe televisie van grote verkopers is lang niet altijd meer een optie voor de consument.

Inflatie lijkt iets te stagneren in Europa

Positief is wel dat de inflatie iets lijkt te stagneren. Waar de inflatie in september nog op 17,1 procent lag ten opzichte van een jaar eerder, daalde dit percentage in oktober naar 16,8 procent. De verwachting is dat deze daling doorzet. Terug naar het oude niveau zal de inflatie voorlopig niet gaan; ook voor 2023 verwacht men een relatief hoog inflatiecijfer. Het is om deze reden dat men voorspelt dat de koopkracht van huishoudens ook komend jaar afneemt. Om huishoudens in 2023 enigszins te kunnen compenseren, werd er een prijsplafond geïntroduceerd. Of dit prijsplafond tijdig in de systemen van de verschillende energieleveranciers is doorgevoerd is op dit moment nog onzeker.

Meer dan een half miljoen huishoudens met problematische schulden

Cijfers van de NOS tonen dat het aantal huishoudens met problematische schulden de afgelopen maanden opgelopen is tot ver boven een half miljoen: 640.000. Vergeleken met een jaar eerder zijn dat er 20.000 meer. De verwachting is dat het aantal huishoudens met hoge schulden voorlopig niet blijft steken op 640.000; voor 2023 wordt een groei met nog eens 30.000 huishoudens verwacht. Vaak doen deze huishoudens er al alles aan om hun maandlasten zo laag mogelijk te houden door bijvoorbeeld te bezuinigen op de boodschappen en de kachel uit te laten staan.