Aangeboden door: 50five.com

Moet ik kiezen voor publiek laden of thuis laden?

Afbeelding: Pexels

Het aantal eigenaren van elektrische auto’s blijft op een hoog tempo toenemen. Om ervoor te zorgen dat al deze auto’s kunnen blijven rijden, groeit ook het aantal openbare laadpalen in Nederland hard mee. Een aantal jaren terug was het bijna noodzakelijk om een eigen laadpaal te hebben omdat je anders veel moeite moest doen voor een volle accu. Tegenwoordig is er bijna in elke buurt wel een openbare laadpaal te vinden, wat het opladen makkelijker maakt. Maar betekent dit dat het aanschaffen van een eigen laadpaal geen zin meer heeft? Je leest het in dit artikel.

De huidige situatie

Momenteel zijn er in Nederland al meer dan 81.000 openbare laadpalen te vinden. Met dit aantal is Nederland een van de landen met de hoogste laaddichtheid van de wereld. Om ervoor te zorgen dat iedereen toegang heeft tot openbare laadpalen, heeft bijna elke gemeente haar inwoners de mogelijkheid gegeven om een aanvraag te doen voor een openbare laadpaal in de buurt. Zodoende is er nu in bijna elke wijk minimaal één openbare laadpaal te vinden. In sommige gemeenten, waaronder Haarlemmermeer, zijn zelfs al zoveel openbare laadpalen geplaatst dat de gemeente geen nieuwe aanvragen meer accepteert.

Openbaar opladen of toch thuis?

Met een dusdanig uitgebreide laadinfrastructuur is het logisch dat mensen zich afvragen of zij nog wel een eigen laadpaal nodig hebben. Een van de voordelen van een openbare laadpaal is dat je geen grote investering hoeft te doen voordat je er gebruik van kunt maken. Gezien de kosten inclusief installatie van een eigen laadpaal al gauw €2.000 kunnen bedragen, levert dit een flinke besparing op. Een ander voordeel van openbare laadpalen is dat je niet over een eigen parkeerplek hoeft te beschikken om er gebruik van te maken. Dit is bij een laadpunt thuis wel het geval omdat laadkabels in de meeste gemeentes niet over de stoep mogen lopen.

Indien je wel in het bezit bent van een eigen parkeerplek, is het aanschaffen van een laadpunt thuis de beste optie. Dit komt omdat het gebruik van een eigen laadpunt doorgaans goedkoper is dan het opladen bij een openbare laadpaal. Doordat je met elke geladen kWh bespaart, verdien je de initiële investering ook nog eens binnen een aantal jaren terug. Een ander voordeel is dat je met een eigen laadpaal ook altijd verzekerd bent van een beschikbare laadpaal én je de volle auto ook niet meer hoeft te verplaatsen. Als laatste kan je, afhankelijk van het type laadpaal, ook nog eens gebruik maken van veel slimme functies zoals dynamic load balancing en automatische verrekening.

De beste keuze

Voor mensen die niet beschikken over een eigen parkeerplek is het helaas niet mogelijk om een eigen laadpaal aan te schaffen. Deze mensen zullen dus afhankelijk blijven van de openbare laadpalen in de verschillende gemeenten. De andere groep mensen, die wel beschikken over een eigen parkeerplek, zijn beter af wanneer zij wel voor een eigen laadpaal kiezen. Het hangt dus volledig af van jouw wensen en situatie.

Nieuws

menu