Aangeboden door: tapeso.nl

Natuurlijk en duurzaam: Zo style je een wollen vloerkleed

Foto: pexels.com

Natuurlijke materialen doen langzaam maar zeker weer hun intrede in de Nederlandse interieurs. Dat is dan ook geen wonder met het oog op duurzaamheid, dat de trend van het moment is. Een voorbeeld hiervan zijn vloerkleden gemaakt van materialen zoals wol. Hoe je een wollen vloerkleed stylt lees je daarom hier!

Vloerkleden van natuurlijke materialen

Vloerkleden gemaakt van natuurlijke materialen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Dit komt deels door de meest populaire woontrends van het moment. Voorbeelden hiervan zijn landelijk wonen, een Scandinavische woonstijl of rustige interieurs die bestaan uit neutrale kleuren. De afgelopen paar jaar hebben we een hectische tijd achter de rug waar veel mensen noodgedwongen meer tijd thuis hebben gespendeerd. Daardoor is de behoefte ontstaan voor een natuurlijke en rustgevende omgeving. Een wollen vloerkleed biedt daarnaast vele voordelen die een kleed gemaakt van synthetische materialen niet heeft.

Een wollen vloerkleed

Een vloerkleed gemaakt van wol heeft verschillende voordelen. Ten eerste heeft een wollen vloerkleed een goede isolerende werking. Dit houdt in dat het koel is in de zomer en lekker warm in de winter. Daarnaast wordt een wollen vloerkleed niet snel vies en heeft het deels een zelfreinigende werking. Daarbij geldt overigens ook dat hoe dikker het vloerkleed is, des te beter het geluiden dempt in de kamer. Ook kan het kleed tot wel 15 jaar meegaan en is het duurzaam. Een synthetisch kleed daarentegen, is gemaakt van synthetisch materiaal wat inhoudt dat er ook olie tijdens de productie wordt gebruikt.

Natuurlijke en effen kleuren

Een ander bijkomend voordeel van een wollen vloerkleed is dat deze vaak te verkrijgen zijn in natuurlijke en effen kleuren. Zo kan een groot kleed dat je in je zitkamer legt helpen om een rustgevende omgeving te creëren. Een groter vloerkleed waar meubels (deels) op staan zorgt daarnaast ook voor een mooi geheel doordat alle individuele elementen van je woonkamer zo samenkomen. Als je graag een rustgevend of natuurlijk effect wil creëren, is een effen wollen vloerkleed daarom een goed idee. Ook als je inrichting wel wat rust kan gebruiken is het toevoegen van een rustig wollen vloerkleed een goed idee.

Rechthoekige en ronde vloerkleden

Naast de kleur en het ontwerp, is ook de vorm van je wollen vloerkleed belangrijk om rekening mee te houden. De meeste vloerkleden zijn rechthoekig. Voor veel mensen gaat dan ook de voorkeur uit naar dit type kleed. Door de rechte hoeken worden daarnaast de hoeken en andere rechte vormen van je kamer benadrukt. Alhoewel de meeste kamers hoekig zijn en daarbij het meeste meubilair zoals je bed of bank ook, kan een rond kleed daarom juist voor een welkome afwisseling zorgen. Zo kun je een rond vloerkleed deels laten overlappen met een hoekbank. Een rechthoekige tafel op een rond vloerkleed of vice versa kan zo ook voor een speels effect zorgen.

Meten is weten

Wat veel mensen echter het meest lastig vinden bij het kiezen van een geschikt vloerkleed van wol of ander materiaal, is het formaat. Wat de juiste afmetingen zijn voor een vloerkleed ligt deels aan de ruimte waar je het kleed in wilt plaatsen. Kleinere vloerkleden vallen namelijk vaak in het niet bij een grote ruimte, tenzij je hier bijvoorbeeld aparte zithoekjes in kunt maken. Een groter vloerkleed heeft in een woonkamer het voordeel dat het alle andere elementen samenbindt.

Een wollen vloerkleed in de woonkamer

Je kunt op een aantal manieren een wollen vloerkleed stylen voor de zithoek in je woonkamer. Een van de meest populaire manieren om dit te doen is door deze deels te laten overlappen met je bank. Hierbij is het wel belangrijk dat je zorgt dat je vijf tot tien centimeter speling hebt aan weerszijden van je bank. Bij een hoekbank kun je ervoor kiezen om je vloerkleed niet te laten overlappen met de hoek. Een groot wollen vloerkleed in de slaapkamer is natuurlijk ook mogelijk en zorgt voor warme voeten in de winter. Daarbij is het wel belangrijk dat je aan weerszijden van je bed genoeg ruimte overhoudt. Voor een bed is 60 tot 70 centimeter aan alle kanten hiervoor genoeg.

Stylen met andere vloerkleden

Een laatste manier waarop je een wollen vloerkleed kunt stylen is door deze te combineren met andere vloerkleden. Hierbij wordt vaak wel aangeraden dit te doen met vloerkleden van hetzelfde materiaal of textuur. Dit komt doordat je anders vaak ongemerkt diepteverschillen ziet tussen de twee vloerkleden wat storend kan werken. Nu weet je precies hoe jij een wollen vloerkleed stylt!

Nieuws

menu