“Nu Agile werken steeds normaler wordt, kun je niet meer om nieuwe rollen als Product Owner heen”

Dennis Dielissen, consultant en trainer bij Agile Scrum Group

Dennis Dielissen, consultant en trainer bij Agile Scrum Group

Onlangs hebben wij een interview gehouden met Dennis Dielissen, consultant en trainer bij Agile Scrum Group. Hij deelt onder andere wat het belang van een Product Owner is, welke taken een Product Owner heeft en schetst een toekomstbeeld. Daarnaast legt hij uit hoe Agile Scrum Group jou kan begeleiden om ook PSPO ll gecertificeerd te worden.

Wat zijn de taken van een Product Owner?

“Product Owner is een rol binnen teams die met Scrum werken. Product Owners zijn vooral veel in gesprek met anderen, ze analyseren en ze structureren. Vaak heb je bij de ontwikkeling van een product of het uitvoeren van een project te maken met verschillende stakeholders die ieder hun eigen wensen en belangen hebben. De Product Owner verzamelt al die wensen en prioriteert ze. Dat doet de Product Owner niet op basis van zijn of haar eigen voorkeuren, maar op basis van waarde voor de diverse stakeholders.” 

“Andere teamleden gaan vervolgens alleen aan het werk met de wensen die de hoogste prioriteit hebben gekregen van de Product Owner. Op die manier is de Product Owner een soort trechter richting de andere teamleden en zorgt de hij/zij ervoor dat het werk dat teamleden doen vrijwel altijd waardevol is. Om die reden wordt de Product Owner ook wel “value maximizer” genoemd.”

Hoe verhoudt Agile zich met Product Owner?

“Binnen Agile werken staat het tevreden maken van de klant altijd op nummer 1. Om klanten tevreden te kunnen maken, moet je weten waar ze behoefte aan hebben. Dat onderzoekt de Product Owner door geregeld met de verschillende stakeholders te sparren over hun wensen en feedback te vragen op het werk dat al gedaan is. De Product Owner heeft daarmee een sleutelrol in het laten slagen van het Agile werken.”

Welke meerwaarde heeft PSPO ll ten opzichte van PSPO l?

“Een Product Owner Advanced training en certificering is bedoeld voor Product Owners met al enige ervaring. Tijdens de training gebruik je je eigen ervaringen en met de certificering toon je aan dat je diepgaande kennis hebt over het invullen van de Product Owner rol. Vergeleken daarmee, is de Product Owner training (PSPO I) en certificering voor een breder en algemener publiek geschikt. Ter illustratie: wereldwijd zijn bijna 130.000 mensen PSPO I gecertificeerd, terwijl er net iets meer dan 4.000 mensen zijn die een PSPO II certificering hebben.”

Hoe ziet de rol van een PSPO er over 10 jaar uit?

“We zijn als mens niet zo heel goed in de toekomst voorspellen. Alleen in mijn optiek en in deze snel veranderende wereld is het belangrijker dan ooit om werkende producten of diensten boven ellenlange discussies te stellen, binnen vrijwel elke sector en elk onderdeel van organisaties. De rol van Product Owner zal daarom in steeds meer non-IT situaties relevant worden en de vraag naar ervaren Product Owners des te groter.”

Agile Scrum Group is een adviesbureau dat teams helpt met slim samen werken.