Online oplichting kan iedereen overkomen – Ben jij er klaar voor?

Foto: pexels.com
Vormen van oplichting
Hierboven bespraken we al verschillende vormen van online oplichting. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er een aantal manieren van oplichting met kop en schouders bovenuit steken:
- Hacken: Een van de meest voorkomende manieren van online oplichting is het hacker van accounts. Hierbij weten hackers je wachtwoord te achterhalen en vragen ze losgeld om dit weer ongedaan te maken.
- Aankoopfraude: Ook aankoopfraude komt enorm veel voor, waarbij consumenten denken aan product of dienst aan te kopen, maar deze in werkelijkheid nooit geleverd wordt.
- Phishing: We kennen het allemaal wel, e-mails die we krijgen van onbekende afzenders met een geweldig aanbod. Hier wordt vaak om persoonlijke gegevens gevraagd of verzoekt de oplichter om op een link te klikken.
- Online intimidatie: En een laatste belangrijke manier van online oplichting is intimidatie of bedreiging. Daarbij wordt een persoon bedreigd om geld over te maken. Doen zij dit niet, dan volgen er fysieke maatregelen of wordt er gedreigd (intieme) persoonlijke data online te zetten.
Hoe kun je online oplichting voorkomen?
Nu je weet wat de belangrijkste manieren van online oplichting zijn, wil je natuurlijk weten hoe je dit kunt voorkomen. Ook daar hebben we een aantal aanbevelingen voor.
Een VPN downloaden
Een van de belangrijkste manieren om online oplichting te voorkomen is om een VPN te downloaden . Hackers weten vaak toegang te krijgen tot je wachtwoorden en persoonlijke data doordat je persoonlijke data is onderschept óf doordat zij toegang tot je apparaat hebben. Dit kun je met een VPN eenvoudig voorkomen.
Deze zorgt er namelijk voor dat je anoniem over het internet kan surfen én dat je data versleuteld wordt verzonden en ontvangen. Hierdoor kunnen hackers de data niet onderscheppen én krijgen ze dus ook geen toegang tot je persoonlijke gegevens. Niet alleen voorkom je hiermee dat je wachtwoorden gehackt worden, maar ook online intimidatie kun je hiermee voorkomen.
Website met HTTPS
Daarnaast adviseren we om te bekijken of een website over HTTPS beschikt. Dit is namelijk een beveiligde manier van data versturen, waarbij de data wordt versleuteld en alleen de verzender en ontvangen de data kunnen lezen. Een externe derde partij heeft deze mogelijkheid dus niet.
Hiermee voorkom je aan de ene kant dat je data onderschept wordt, waaronder bijvoorbeeld persoonlijke gegevens. Daarnaast voorkom je hier ook mee dat je betalingen aan websites doet die niet veilig zien. Deze manier van internetoplichting is wellicht wel het belangrijkste om te voorkomen. Gebruikt een website HTTPS, dan weet je zeker dat deze veilig omgaat met je gegevens.
Persoonlijke gegevens delen
Let ook op het delen van persoonlijke gegevens, zoals wachtwoorden, adresgegevens, persoonsgegevens of andere data. Deze data worden namelijk door hackers gebruikt om je accounts te hacken. Dit komt vooral omdat veel mensen hun wachtwoord bijvoorbeeld baseren op hun postcode, geboortedatum of andere gegevens.
Naast dat veel mensen persoonlijke data delen, willen zij ook nog weleens op links klikken in e-mails die zij krijgen. Hier moet je ook mee opletten, aangezien het klikken op de link ervoor kan zorgen dat er malware op je apparaat wordt gezet. Is de mail dus niet van een bekende afzender, klik dan niet op de links en stuur geen persoonlijke data op.
Wachtwoordmanager
En tot slot zouden we nog adviseren om een wachtwoordmanager te gebruiken. Hiermee voorkom je enerzijds dat je voor elk account hetzelfde wachtwoord gebruikt, terwijl je anderzijds de wachtwoordmanager volledig willekeurige wachtwoorden kunt laten aanmaken. Zo zijn ze op geen enkele manier aan jou te relateren. Daarbij kun je bijvoorbeeld letters, cijfers en speciale tekens gebruiken. Door vervolgens de wachtwoorden in je wachtwoordmanager op te slaan, hoef je geen wachtwoord meer te onthouden.
Er zijn dus verschillende manieren waarop hackers of oplichters proberen om je online op te lichten. Nu je weet welke manieren in Nederland het meest gebruikt worden, weet je ook hoe je kunt voorkomen dat jij zelf opgelicht wordt. Download bijvoorbeeld een VPN, bezoek en betaal alleen bij websites met HTTPS, download een wachtwoordmanager en let goed op bij het delen van persoonlijke gegevens. Al deze maatregelen zorgen ervoor dat de kans op online oplichting sterk afneemt.