Opvallende namen bij afvallers voor het WK 2022

iStock

iStock Foto: JBryson

Bondscoach Louis van Gaal heeft onlangs de voorselectie bekendgemaakt voor het WK 2022 en daarbij vielen een aantal namen op met die van Xavi Simons misschien wel als de meest in het oog springende. Tegelijkertijd werd daarmee ook bekend welke spelers definitief niet naar het eindtoernooi gaan in Qatar.

Onder meer Joey Veerman van PSV kan deelname aan het WK in Qatar op zijn buik schrijven. De stugge Noord-Hollander in Eindhovense dienst ontbreekt in de voorlopige selectie van het Nederlands elftal die voor het weekend is gedeeld door Louis van Gaal.

Andere spelers die de concurrentiestrijd verloren

De spelmaker behoorde vorige maand nog wel tot de voorselectie, maar zal niet van de partij zijn op het aankomende WK. Dat geldt ook voor PSV-ploeggenoot Jordan Teze, die in het Philips stadion niet zeker is van een plek in de basis. Jerdy Schouten zal het wereldkampioenschap ook aan zich voorbij moeten laten gaan. De controleur van Bologna FC werd in juni voor het eerst opgeroepen door Van Gaal en maakte nog zijn debuut in de Nations League-wedstrijd tegen Wales. Tijdens de laatste interlandperiode viel Schouten al af.

Strijd tussen de palen

Verder moeten andere spelers als Hans Hateboer (Atalanta Bergamo), Owen Wijndal (Ajax), en Lutsharel Geertruida (Feyenoord) het WK tevens voor de buis moeten volgen. Vleugelverdediger Rick Karsdorp (Roma) zal ook niet te zien zijn in de voetbalshirts van het Nederlands Elftal. Dat geldt eveneens voor doelman Kjell Scherpen (Vitesse) die vanwege een blessure vroegtijdig afvalt. WK 2014-held Tim Krul liet de veelbesproken penaltytest aan zich voorbij gaan en was daardoor al eerder geen optie meer.

Verrassingen in de voorselectie

De voorlopige selectie voor het WK kent een aantal verrassende namen. Xavi Simons (PSV), Sven Botman (Newcastle United), Micky van de Ven (Wolfsburg), Jeremie Frimpong, en Mitchel Bakker (allebei Bayer Leverkusen) zitten allemaal bij de 39-koppige voorselectie. Alle bovenstaande spelers hebben met elkaar gemeen dat ze het Oranje voetbaltenue nog nooit hebben gedragen; ze hebben nog geen interland gespeeld. De voorselectie zal in november worden afgeslankt tot de eindselectie van 26 spelers.