Pen behoort nog steeds tot populairste cadeaugeschenken ter wereld

Eigen foto
De meeste pennen worden niet voor eigen gebruik gekocht. Het overgrote deel wordt cadeau gegeven als relatiegeschenk, origineel verjaardagscadeau of voor bijvoorbeeld een jubileum.
Logo graveren
Ook in Nederland geven we steeds vaker pennen cadeau. Luxe pennen met logo worden gegraveerd met een persoonlijke boodschap en aan dierbaren of zakenrelaties gegeven. De pen is daarmee uiteindelijk nog steeds één van de populairste cadeaugeschenken ter wereld.
Aluminium of staal
Pennen die gegraveerd kunnen worden, zijn meestal gemaakt van aluminium of staal. Beide materialen kunnen tegen een stootje. Aluminium is licht en voelt prettig aan. Staal heeft een luxe, zware uitstraling en is nagenoeg onverwoestbaar.
Deze pennen behoren tot de meest luxe soort. Ze kunnen zowel full colour bedrukt worden als gegraveerd. Dat laatste gebeurt middels laser gravering; een manier van graveren die maakt dat de bedrukking praktisch onuitwisbaar is. Een (relatie)geschenk met betekenis dus!
Feiten
Hoewel notities de afgelopen jaren dus steeds vaker digitaal worden gemaakt, gaat er toch echt nog steeds niets boven het geschreven woord. De pen zal naar verwachting ook nooit helemaal verdwijnen. Vier feitjes over de pen:
1. Eerste woord dat geschreven wordt is naam
95 Procent van de mensen die een nieuwe pen koopt of krijgt, schrijft zijn of haar naam om de pen te proberen. Zo beoordeel je niet alleen hoe de pen schrijft, je voelt tegelijkertijd of de pen lekker in de hand ligt.
Wetenschappers hebben nog niet echt een goed beargumenteerde reden kunnen vinden voor waarom men dit doet. Waarschijnlijk heeft het te maken met het feit, dat het eerste woord dat we leren schrijven meestal de eigen naam is. Zo ligt juist dit in je systeem verankerd.
2. Balpen is Hongaarse uitvinding
De balpen is in de jaren ’30 van de vorige eeuw uitgevonden door krantenuitgever Ladislao José Biro. De Hongaar deed de uitvinding samen met zijn broer Georg. Ze kwamen tot hun uitvinding, omdat ze geregeld in de clinch lagen met hun vulpen. De inkt droogde bijvoorbeeld maar heel langzaam. Biro concludeerde dat drukinkt veel sneller droogt, maar dat het te dik is voor het gebruik in een vulpen.
Samen ontwikkelden zij een pen met een nieuwe punt én een kogeltje. Het kogeltje sluit het inktreservoir af en zorgt voor een gelijkmatige verspreiding van de inkt over het papier. De inkt kwam namelijk niet meer direct op het papier, maar ging via het kogeltje. Vijf jaar nadat ze patent kregen op de ballpoint vertrokken ze naar Argentinië. Ze richtten Biro Pensof Argentina op. Biro is nog steeds een gerenommeerd pennenmerk en de Argentijnen noemen de balpen nog geregeld Birome – naar de uitvinder van deze pen. Het bedrijf werd later overgenomen door het Amerikaanse Parker Pen Company en nog weer iets later bracht ook het Franse bedrijf BIC de balpoint op de markt.
3. Meer dan 4 pennen per jaar per persoon
De wereldbevolking heeft vanaf dit jaar een grootte van zo’n 7,8 miljard mensen. Als je uitgaat van het feit dat er 30 miljard pennen in omloop zijn, dan betekent dat een gemiddeld gebruik van 4,3 pennen per jaar per persoon.
4. Bijzondere pennen
Pennen werken meestal, maar niet altijd. Bijvoorbeeld niet als je de pen op zijn kop houdt. De Space Pen is ontwikkeld om zelfs onder de meest extreme omstandigheden te functioneren. Dat verklaart ook direct de naam. Deze pen werkt ondersteboven, onder water én is te gebruiken bij temperaturen van -45 graden Celsius tot 204 graden Celsius.
Een ander voorbeeld van een bijzondere pen is, dat er pennen zijn die miljoenen waard zijn. Deze pennen zijn ontworpen door juweliers- en modehuizen zoals bijvoorbeeld Montegrappa, Tibaldi en Aurora. De vulpennen zijn voorzien van diamanten, andere edelstenen, goud en zilver. Tijdens een veiling voor het goede doel leverde een pen van het Italiaanse merk Tibaldi ruim 7,1 miljoen euro op. Daarmee is het de duurste pen ooit verkocht.