RegioBank zet zich in voor de buurt

Tom Holtzer roept Steenwijkers op buurtinitiatieven te melden bij RegioBank Steenwijk.

Steenwijk - Een ruime meerderheid van de Nederlanders (70%) hecht veel waarde aan een sociaal betrokken buurt. Meer dan de helft (55%) zet zich hier dan ook actief voor in. Dat en meer blijkt uit onderzoek van RegioBank naar het belang het gemeenschapsgevoel onder ruim 1000 Nederlanders.

Veel mensen helpen een handje bij de buurtbingo, als vrijwilliger in het theater, of zetten zich in voor de voetbalvereniging. Dat is in tijden van corona extra hard nodig, om op verantwoorde wijze bijvoorbeeld eenzaamheid onder alle generaties in de regio tegen te gaan. 

Een grote groep (82%) vindt het daarbij de verantwoordelijkheid van de gemeente om financieel en organisatorisch (met vrijwilligers of andere middelen) te helpen en een meerderheid (59%) vindt dat het uit de gemeenschap zelf mag komen. Een derde ziet ook een rol weggelegd voor een bank om te ondersteunen. RegioBank startte daarom in samenwerking met het Oranje Fonds, het VoordeBuurt Fonds dat diverse ‘buurtzame’ initiatieven en projecten op lokaal niveau ondersteunt. Afgelopen week honoreerde het VoordeBuurt Fonds het zesde project. Zo krijgen bewoners van het Sociaal Huis in Oisterwijk een ‘Opkikker aan tafel’. Ook werd er ruim 4000 euro opgehaald voor een nieuwe koelbus voor Voedselbank De Bevelanden en kunnen eenzame mensen in Rijssen terecht bij Inlooppunt de Open Deur voor een luisterend oor en gezelschap.

Buurtzaam op de kaart

De bedragen die het fonds uitkeert wisselen en zijn afhankelijk van de projectbegrotingen. Voorwaarde is wel dat het geen bestaande projecten of verenigingen zijn die hun vaste kosten (elektriciteit of nieuwe voetbalvelden) hiermee willen dekken. De bank lanceerde vandaag bovendien de campagne ‘Buurtzaam’. Het is een term die RegioBank zelf in het leven roept om het belang van een leefbare buurt – op zowel sociaal als economisch vlak - blijvend op de kaart te zetten.

Tom Holtzer van RegioBank Steenwijk: "Al honderd jaar staat RegioBank bekend als de bank dichtbij. Niet alleen met geld, ook met hulp en advies zorgen wij voor leven in de buurt. Als Zelfstandig Adviseur van RegioBank maken wij ons hard voor een leefbaar Steenwijkerland en zetten we graag een stapje extra. Wat speelt er echt in de buurt en hoe zouden we kunnen helpen? Daarom doen wij graag een oproep: heeft iemand een initiatief dat zich richt op het structureel vergroten van lokale verbinding in de buurt? Neem dan contact met ons op. Dan onderzoeken we samen de mogelijkheden voor een aanvraag bij het VoordeBuurt Fonds.”