Aangeboden door: strooming.nl

Rekening houden met de buren is steeds belangrijker

Foto: shutterstock

Tijdens de pandemie zijn werkenden steeds meer vanuit huis gaan werken, waar dat mogelijk was. Enerzijds gedwongen door de regels vanuit de overheid. Anderzijds doordat thuiswerken hen voordelen biedt.

Ook nu de regels versoepeld zijn werkt een groot deel van de werkenden thuis. Er wordt op deze manier veel reistijd bespaard, men staat ’s avonds niet meer in de file en er is meer tijd om tussendoor even snel de was te doen. De toename in het aantal mensen dat vanuit huis werkt, maakt dat we meer rekening met elkaar moeten houden. Welk geluidsniveau is nog acceptabel en vanaf hoe laat mag je lawaai maken? Maar er zijn uiteraard nog veel andere dingen waar je op moet letten. Niet alleen geluidsoverlast kwam de laatste anderhalf jaar vaker voor. Denk ook aan overlast door rokende buren, of bijvoorbeeld overlast door buren die veel vuil in de wijk achterlaten. Dat laatste hangt samen met de toename in het aantal gezinnen met een hond.

Zet het geluidsniveau een tikje zachter

Wanneer je zelf niet aan het werk bent, zijn de buren dat mogelijk wel. Houd er overdag rekening mee, door het geluidsniveau een tikkeltje zachter te zetten. Het voorkomt dat de buren ondervinden van de muziek en de band met de muren als gevolg daarvan verslechtert. Andersom zullen de buren het accepteren, als je de muziek wat later op de avond inschakelt. Doe het in goed overleg! Het voorkomt dat er irritaties ontstaan. Het aantal buren wat zich irriteert aan andere omwonenden nam toe tijdens de lockdown. Mede ook doordat men niet alleen tijdens werkweken voornamelijk thuis zat, maar ook in de vakanties. Er was nauwelijks een mogelijkheid om even te ontsnappen.

Laat een meting uitvoeren bij overlast

Juist die toenemende irritaties tussen buren kunnen ertoe leiden dat geluiden al snel worden aangemerkt als overlast. Daar waar er helemaal geen sprake hoeft te zijn van geluidsoverlast. Het is verstandig om een meting uit te laten voeren door een externe partij. Op basis van zo’n meting kun je kijken of grenzen die aan leefgeluiden worden gesteld overschreden worden. Tegelijkertijd kun je het rapport na zo’n meting gebruiken om het gesprek met de buren aan te gaan.

Kans op gehoorschade bij langdurige blootstelling aan harde geluiden

Harde geluiden van omwonenden kunnen gehoorschade veroorzaken, wanneer je hier te lang aan blootgesteld wordt. Het gaat om geluiden met een geluidsniveau van 80 decibel of meer. Wanneer je wordt blootgesteld aan een geluidsniveau van 120 decibel treedt er direct gehoorschade op.

Andere vormen van overlast door buren

Niet alleen geluidsoverlast komt vaker voor sinds de uitbraak van de pandemie. Ook irriteren mensen zich aan het roken van de buren. Zeker in oudere woningen is het erg lastig om de rook buiten te houden. Daarbij hebben mensen er in de zomer last van, wanneer men bijvoorbeeld in de tuin zit.

Nieuws

menu