Aangeboden door: pricewise.nl

Stormschade: hoe zit het met de verzekering?

Foto: pexels

Het is weer herfst. Dat betekent dat we in Steenwijk en de rest van Nederland te maken krijgen met nat en wisselvallig weer. Ook de eerste storm dient zich vaak aan tijdens de herfst. Helaas kan een storm veel schade aanrichten in en rondom de woning. Daarom is het belangrijk om de woning herfstklaar te maken en om de juiste verzekeringen af te sluiten.

Wat is stormschade?

Stormschade is de schade aan alles wat door regen, wind of een overstroming kapot is gegaan. Denk hierbij aan een lekkage van het dak, omgewaaide schuttingen en losgeschoten regenpijpen. Het KNMI spreekt van een storm als de gemiddelde windsnelheid minstens 1 uur gelijk is aan windkracht 9. De meeste verzekeraars vinden dat het stormt bij windkracht zeven. Dat betekent dat er sprake is van stormschade als er schade is aangericht bij minimaal windkracht zeven.

Schade melden bij de verzekeraar

Als er sprake is van stormschade, dan is het belangrijk om direct de verzekeraar te bellen. Is er schade ontstaan aan zaken die aan het huis vastzitten? Dan moet de schade gemeld worden bij de opstalverzekering . Denk hierbij aan schade aan het dak of de regenpijp. Is er schade ontstaan aan losse spullen in en rondom de woning, zoals tuinmeubelen? Dan is de inboedelverzekeraar het aanspreekpunt. Een inboedel- en opstalverzekering kan de klant samen of los afsluiten. Het is wel het makkelijkste om ze bij dezelfde aanbieder af te sluiten, zodat er maar één aanspreekpunt is en er geen onduidelijkheid bestaat over bij welke verzekeraar de schade gemeld moet worden. Vaak komt er na de melding een expert van de verzekeraar langs om de schade te beoordelen. Het is daarom van belang om de stormschade niet direct op te ruimen. Maak ook een aantal foto’s van de schade.

Eigen risico bij stormschade

Verzekeraars hanteren een eigen risico in geval van stormschade. Dat betekent dat de klant in geval van stormschade altijd een gedeelte zelf moet betalen. Dit is vaak een percentage van de verzekerde som met een vooraf bepaald minimumbedrag. Bij de meeste verzekeraars betaalt de gedupeerde in geval van stormschade 2 procent van de schade zelf, met een minimumbedrag van 250 euro en een maximumbedrag van 450 euro. Het exacte bedrag kan de klant terugvinden in de polisvoorwaarden van de verzekering. Het is mogelijk om het eigen risico af te kopen. In ruil voor een hogere premie hoeft de verzekerde in geval van stormschade niets zelf te betalen.

Stormschade voorkomen

Uiteraard is voorkomen beter dan genezen. Gelukkig kunnen woningeigenaren maatregelen nemen om stormschade te beperken. Zo is het verstandig om bij slecht weer altijd de deuren en ramen te sluiten zodat die niet kapot kunnen waaien. Controleer ook gelijk of de dakgoten en zonwering goed vast zit. Zet de tuinspullen binnen en zorg ervoor dat er regelmatig onderhoud wordt gepleegd aan de woning. Als er stormschade is ontstaan vanwege achterstallig onderhoud, dan wordt de schade namelijk niet vergoed door de verzekeraar.

Nieuws

menu