Tijd voor iets nieuws? Zo leg je een visgraat laminaat vloer

Foto: pexels.com

Foto: pexels.com

Visgraat laminaat is al een enige tijd een populaire vloerkeuze. Dat is dan ook geen wonder, want veel mensen voelen zich aangetrokken tot het karakteristieke herhalende visgraat patroon. Als je deze vloeren nu ook zo mooi vind, heb je je ongetwijfeld wel eens afgevraagd hoe ze je eigenlijk legt. Dat en meer lees je daarom hier!

De klikverbinding van visgraat laminaat

Het voordeel van een visgraat laminaat vloer in vergelijking met bijvoorbeeld een PVC vloer is dat deze makkelijk zelf te leggen zijn. Dat heeft alles te maken met de klikverbinding. In het geval van de visgraat laminaat vloer die wij hier behandelen, is er sprake van een Fast Click verbinding. Dit houdt in dat je de planken van het visgraat laminaat van boven naar beneden kan vastklikken. Hier hoor je dus ook letterlijk een klik bij als het gelukt is. Door deze verbinding wordt het eenvoudig om zelf een vloer te leggen.

Het voorbereidende werk

Voordat je kan beginnen met het leggen van je visgraat laminaat vloer, zijn er een aantal voorbereidende werkzaamheden die eerst moeten gebeuren. De eerste hiervan is het laten acclimatiseren van je vloer. Dit duurt overigens ook het langst. De pakken visgraat laminaat vloer planken moet je namelijk eerst in de kamer neerleggen waar je later de vloer gaat leggen. Hier laat je ze eerst twee dagen, dus 48 uur liggen, voordat je aan de slag gaat. Daarna zorg je ervoor dat de ondergrond goed vlak is. Vervolgens maak je de ondergrond schoon door hem stof en vuilvrij te maken. Tenslotte leg je eerst de ondervloer en snij je deze op maat.

Starterspunten maken voor visgraat laminaat

Juist doordat een visgraat laminaat vloer zo’n ontzettend mooi herhalend visgraat patroon heeft, kan het lastig zijn om te bedenken waar je moet beginnen met het leggen van de vloer. Dat doe je namelijk door zogeheten starterspunten te maken voor de gehele lengte van je vloer. Hierbij verbind je drie linker en rechter planken eerst met elkaar. Dan teken je de planken af, vanaf de binnenste hoek van de linkerplank vanuit je eigen oogpunt af naar de buitenste hoek van de rechterplank. Het gaat hier overigens om het bovenste gedeelte van de punt. Met een plank deel dat je los kunt halen, kun je vervolgens controleren of beide kanten die je van de bovenkant hebt afgetekend precies de lengte van een plank hebben. Vervolgens zaag je deze starterspunten op maat. Het is belangrijk om de restanten te bewaren. Die kan je later gebruiken om eventuele kleine hoekjes op te vullen.

Beginpunten bepalen voor visgraat laminaat

Nu je je starterspunten gemaakt hebt, is het tijd om te bepalen waar je ze neer gaat leggen. Dat doe je door over de hele lengte van je kamer een zigzag verband van visgraat laminaat planken te leggen. De punten hiervan moeten de muur raken. Zo weet je namelijk precies waar je met je starterspunten moet beginnen. Ook maak je nu eerst een kantplank. Dit is de afstand van de muur naar je zigzagverband. Je gaat later overigens nog een paar andere op maat gemaakte kantplanken nodig hebben. Vervolgens kan je het eerste visgraat laminaat startpunt leggen door de eerste paar planken uit je zigzag patroon te halen.

Een visgraat laminaat vloer leggen

Het eerste visgraat laminaat starterspunt leg je met de vlakke kant tegen de muur aan. Deze verbind je vervolgens met de eerste kantplank tegen de muur. Vervolgens bevestig je eerst een rechterplank aan de tweede starterspunt waarmee je de eerste twee starterspunten met elkaar verbindt. Het is overigens slim om een afstandhouder op bepaalde punten tussen je nieuwe visgraat laminaat vloer en muur te plaatsen omdat er een minimale afstand moet zijn van 1 centimeter. Daarna kun je een linkerplank toevoegen voor de stevigheid. Er zit dus logischerwijs een verschil tussen de linker- en rechterplanken van een visgraat laminaat vloer als je met een klikverbinding werkt.

Je visgraat laminaat vloer uitbouwen

Door steeds linker- en rechterplanken toe te voegen en weer terug te werken, bouw je zo uiteindelijk je visgraat laminaatvloer helemaal uit. Deze punten kun je weer verbinden met de muur door op maat gemaakte kantplanken toe te voegen. Mocht je niet meer verder kunnen met het leggen van visgraat laminaat planken, ben je bijna aan het einde gekomen. Eventuele losse stukjes kun je namelijk nog opvullen met de zaagresten die je over hebt van je starterspunten op maat zagen! Nu weet je precies hoe je een visgraat laminaat vloer met klikverbinding legt. Veel succes!