Van Heck bouwt razendsnel hevelsysteem

Eigen foto

Noordwolde - Het pompbedrijf Van Heck in Noordwolde heeft een eigen ‘hevelsysteem’ ontwikkeld om water te kunnen verplaatsen bij hoogteverschillen tussen de instroom- en uitstroomzijde van de buizenleiding.

Op verzoek van een Duitse aannemer is rond de jaarwisseling zo’n installatie gebouwd, dat deze maand operationeel wordt in Oberhausen.

Het koste de ingenieurs van van Heck in december twee weken om een installatie te ontwerpen, waarmee een hoogteverschil van circa 1,2 meter wordt overwonnen, met een capaciteit van 23.050 m³/per uur. Daarna is razendsnel de installatie ook gebouwd, waarbij non-stop werd doorgewerkt in de grote bedrijfshal. Van Heck werkt daarbij samen met onder meer Metaalbewerking Friesland en het lasbedrijf Galatec Noordwolde. Het ging om 250 meter laswerk voor het benodigde leidingwerk, de bochten en de vacuümketel.

De lucht wordt in het eigen bedachte systeem uit de leidingen getrokken door een vacuüminstallatie die bestaat uit drie elektrisch aangedreven vacuümpompen en een vacuümketel. Door de toestroom aan de instroomzijde van het hevelsysteem ontstaat opstuwing. Hierdoor wordt een zelfregulerende werking gecreëerd. Daardoor kan al bij een waterpeilverschil van enkele centimeters geheveld worden.

‘Van Heck zag hier al vroeg kansen in en heeft daarom een schat aan kennis en ervaring opgebouwd. Het hevelsysteem is een prachtig voorbeeld van een duurzame en energiebesparende oplossing’, aldus het bedrijf in een toelichting. Een hevelsysteem is namelijk zeer duurzaam door de beperkte bedrijfskosten, het lage geluidsniveau en werkt al met een brandstofverbruik vanaf slechts één liter per etmaal.