Aangeboden door: overstappen.nl

Vast vs variabel energiecontract: wat is beter?

Foto: pexels.com

Er zijn honderden energietarieven op de markt, maar het kiezen van de juiste hoeft niet verbijsterend te zijn. Energieleveranciers kunnen hun tarieven mooie namen geven, maar ze vallen meestal in twee hoofdcategorieën: vast of variabel. Je moet begrijpen hoe energie wordt gefactureerd en wat de verschillen zijn tussen vaste en variabele energietarieven voordat je beslist welk type tarief het beste voor je is.

Doe dit ook voordat je gaat overstappen van energieleverancier . Daarover kun je in dit artikel meer lezen aan de hand van de voor- en nadelen van beide opties. Desondanks hebben we ook een samenvatting gemaakt: vaste tarieven bieden zekerheid over de prijzen, terwijl variabele tarieven meer een gok zijn.

Voordelen van vaste energietarieven

Als je een vast tarief hebt en de groothandelsprijzen voor energie stijgen, of je leverancier kondigt een prijsverhoging aan, dan veranderen je eenheidstarieven niet. Dit betekent dat vaste energietarieven het veel gemakkelijker maken om te budgetteren, aangezien, ervan uitgaande dat je elke maand dezelfde hoeveelheid energie gebruikt, je rekeningen niet stijgen gedurende de duur van het vaste tarief. Het lijkt een beetje op het hebben van een hypotheek met vaste rente. Contracten met een vast tarief kunnen voordelig en goedkoper zijn dan tarieven met een variabel tarief (hoewel niet altijd, dus doe je onderzoek). Vaste deals voor het hele jaar kunnen vaak goedkoper zijn dan variabele tarieven, maar het kan zijn dat je een premie betaalt voor de zekerheid van een fix voor twee jaar of langer.

Nadelen van vaste energietarieven

Als de groothandelsprijzen voor energie dalen en je leverancier kondigt een prijsdaling aan, dan profiteer je niet van een vast tarief. Dit komt omdat het eenheidstarief dat je betaalt hetzelfde blijft. Uitstapvergoedingen zijn daarnaast vrijwel altijd van toepassing als je je vaste energietarief voor de contracteinddatum wilt beëindigen. Aan het einde van een vast tarief moet je bovendien actie ondernemen. Doe je niets, dan is de kans groot dat je energieleverancier je automatisch overschakelt naar het standaard variabele tarief, wat vaak een dure optie is.

Voordelen van variabele energietarieven

Energieleveranciers verlagen doorgaans hun prijzen als de kosten van groothandelsenergie dalen. Als je een variabel energiecontract hebt en je leverancier verlaagt zijn prijzen, dan daalt het eenheidstarief dat je betaalt voor energie en gas. Ervan uitgaande dat je elke maand dezelfde hoeveelheid energie verbruikt, betekent dit een lagere rekening. Variabele tarieven hebben meestal geen uitstapkosten. Dit betekent dat je op elk moment kunt overstappen naar een andere leverancier of tarief, zonder boete te betalen. Variabele energietarieven hebben geen einddata. Je kunt zo lang op hetzelfde tarief blijven als je wilt.

Nadelen van variabele energietarieven

Het nadeel is dat variabele deals vaak beginnen met een lage prijs, maar er is geen garantie hoe lang dit zo zal blijven. Als de prijzen stijgen, stijgt ook het eenheidstarief dat je betaalt en dus ook je energierekening. Als je kiest voor een variabel tarief, moet je goed op de hoogte blijven. Dat betekent de energiemarkt in de gaten houden en overstappen op een betere deal als je leverancier zijn prijzen verhoogt.

Nieuws

menu