Aangeboden door: Univé

Via deze weg heb je een conflict snel opgelost

Foto: Pexels

Een juridisch conflict is nooit prettig. Als het tot een rechtszaak komt kan het bovendien een flinke aanslag op je portemonnee zijn. Hoe los je een geschil zo snel mogelijk op? En wanneer moet je rechtshulp inschakelen? We helpen je op weg met een helder stappenplan.

Geen rechtsbijstandsverzekering?

Ben je niet verzekerd voor rechtsbijstand, maar heb je wel juridische bijstand nodig? Dan kun je prepaid rechtshulp inschakelen, zoals Rechtshulp on demand . Hiermee word je direct geholpen door een jurist, voor een vast bedrag. Fijn, want zo weet je precies waar je aan toe bent. Het intakegesprek is vaak kosteloos.

Goed om te weten

Als je al in een juridisch conflict verwikkeld bent geraakt, heeft een rechtsbijstandverzekering afsluiten geen zin. Deze kan je alleen helpen bij onverwachte conflicten. Je moet dus al verzekerd zijn voordat het conflict plaatsvindt.

Stap 1: Een respectvol gesprek

Of het nou gaat om een juridisch conflict met een familielid, de buurman of je werkgever: onderneem zo snel mogelijk actie. Wacht niet tot de situatie helemaal is vastgelopen en je al nachtenlang wakker hebt gelegen van de situatie.

Probeer te bepalen waar het pijnpunt ligt: is er sprake van een misverstand? Of ligt het aan een gebrek aan informatie? Een verhaal heeft altijd twee kanten. Als je mogelijkheden voor een oplossing ziet, ga dan met de tegenpartij in gesprek. Hou het overleg vriendelijk en respectvol. Als het om een miscommunicatie gaat, maak dan nieuwe afspraken en schrijf deze helder op. Door snel te handelen voorkom je dat de emoties oplopen en de situatie escaleert.

Stap 2: Schakel een mediator in

Wil de tegenpartij ook tot een oplossing komen, maar lukt dit niet samen? Dan kan professionele mediation uitkomst bieden. Een mediator is een onpartijdige bemiddelaar die met jullie meedenkt en zoekt naar een oplossing die voor beide partijen werkt.

Gesubsidieerde rechtsbijstand

Heb je geen rechtsbijstand en liggen je inkomen en vermogen onder een door de overheid vastgestelde grens? Dan kom je misschien in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Je juridische kosten worden dan gedekt: je mag in dat geval Het Juridisch Loket om gratis juridisch advies vragen. Word je doorverwezen naar een mediator of advocaat? Dan moet je een eigen bijdrage betalen.

Stap 3: Neem juridische stappen

Brengt mediation je ook niet verder? Overweeg dan om een advocaat in te schakelen. Als je een langdurige band hebt met de tegenpartij, bedenk dan wel dat een gang naar de rechter de verhouding met je familielid, werkgever of buren er waarschijnlijk niet fijner op zal maken. Gelukkig is een dure juridische procedure vaak niet nodig: soms is het conflict al met één brief van een jurist opgelost.