Voor een kniepertiesiezer ga je naar Dick van Dijk

Sjouk van Dijk heeft enorme keuze in kniepertiesiezers. Sieb van der Laan

Steenwijk - Firma Dick van Dijk heeft weer een flinke voorraad knijpertjesijzers of op z’n Steenwieks ‘kniepertiesiezers’ ingeslagen. Elk jaar in december verkoopt eigenaar en installateur Sjouk van Dijk tientallen van deze elektrische apparaten waarmee je knieperties kunt bakken. Deze zoete, harde wafel wordt al sinds mensenheugenis in Noord-Nederland gegeten op en rond Oud en Nieuw.

Sjouk heeft nog een advertentie bewaard van zo’n veertig jaar oud, waarin zijn vader Dick van Dijk adverteerde met knijpertjesijzers met snoer. De kop hiervan luidt: ‘Een oud Steenwijker gebruik’. Het water loopt je in de mond als je de tekst daaronder leest over de dunne goudgele wafeltjes met bruine randjes, die een heerlijke zoete bakgeur door het huis verspreiden. Destijds gebruikte men nauwelijks nog fornuizen of zware bakijzers om het streekgerecht te bereiden. “De elektrische kniepertiesiezers die mijn vader verkocht kostten negentig gulden. Die van mij zijn 44 euro, dat is dus niet veel duurder,” merkt Sjouk op. Hij vertelt dat zijn knijpertjesijzers van het Duitse kwaliteitsmerk Cloer zijn. “Ze bevatten een teflonlaag, dat is een antiaanbaklaag.” In de winkel aan de Onnastraat 18 is ook nog een ander type knijpertjesijzer van dit merk verkrijgbaar. “Deze luxere variant is helemaal van roestvrijstaal en geeft een geluidsignaal af als de knieperties klaar zijn.”

Wie een knijpertjesijzer bij Firma Dick van Dijk aanschaft, krijgt er gratis een origineel recept bij. Daarin staat precies welke hoeveelheid bloem, boter, suiker en eieren je moet gebruiken voor het bijslag om de lekkerste knieperties te maken. “Leuk om samen met je kinderen te maken tijdens de kerstvakantie,” geeft Sjouk als tip. Sommige mensen houden volgens hem de kniepertjes plat. Anderen rollen ze om een stokje en vullen de kokertjes met slagroom. Kijk voor meer informatie over knijpertjesijzers, witgoed, televisies en installatiewerk op www.dick-van-dijk.nl.