Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een startbooster?

Foto: shutterstock
Namelijk het voltage, het type accu en het vermogen van de startbooster . De eigenschappen van de jumpstarter moeten namelijk aansluiten op de eigenschappen van de accu die je wilt starten. Op deze pagina leggen we je uit waar je op moet letten bij de aanschaf van een starbooster.
De hoeveelheid Spanning
Allereerst moet de startbooster dezelfde spanning, oftewel Voltage (V) hebben als de voertuigaccu. Alleen 12V accu’s kunnen gestart worden met een 12V jumpstarter, dit geldt ook voor 2 V accu’s en 2 V starters. Bij gebruik van een startbooster met een andere spanning kan er kortsluiting in de accu ontstaan.
Het type batterij
Ten tweede moet je ervoor zorgen dat jouw starthulp geschikt is voor het type batterij dat je gebruikt. Weet je of jouw voertuig lood (lood, AGM en gel) of lithiumbatterijen gebruikt? De meeste startboosters zijn namelijk alleen geschikt voor lood zuur-, AGM- en gelaccu’s, maar er zijn ook speciale lithiumstartboosters. Het is belangrijk dat je de juiste soort koopt. Bij gebruik van een loodzuurstarter in combinatie met een lithiumbatterij zal de starter niet werken.
Vermogen van de startbooster en het voertuig
Als laatste moet je bij de aanschaf van een startbooster rekening houden met het startvermogen van de startbooster en het vermogen van het voertuig dat je wilt laten starten. Het vermogen van de startbooster wordt aangegeven in Ampère (A). Het vermogen van het voertuig wordt aangegeven in paardenkracht (PK). Het is zo dat hoe hoger het PK van het voertuig, hoe meer Ampère de startbooster nodig heeft. Voordat je een startbooster aanschaft moet je dus weten over hoeveel PK jouw voertuig beschikt.
Maar waarom wordt er gekeken naar de kracht van de auto? Een auto met een groter vermogen heeft vaak ook een grote/zware motor. Het kost meer moeite om een grote motor te starten, dus dan heb je ook een starter met meer vermogen nodig.