Waarom de Nederlandse economie startups meer dan ooit nodig heeft

Foto: pexels
Door de plotselinge uitbraak van de COVID-19 pandemie hebben wij maatregelen moeten nemen die het zakelijk landschap van enorme uitdagingen voorzien. Wereldwijde supply chains liggen op hun kop en wereldwijd zijn ondernemers de dupe. Met name horeca bedrijven en startups werden gigantisch hard geraakt door de uitbraak van de pandemie.
Echter vielen er ook rake klappen bij grote, gevestigde bedrijven. Veel van deze bedrijven hebben problemen op geprobeerd te lossen met het verminderen van kosten, met name personeelskosten. Gelukkig bleven de meeste bedrijven wel stabiel en hebben zij niet veel mensen hoeven ontslaan, maar werfden zij minder nieuw personeel.
Waarom we juist nu startups nodig hebben
Even genoeg over het verleden. Wat kunnen we nu doen om de crisis te overleven? Uit onderzoek verricht door het Erasmus Centre for Entrepreneurship blijkt dat we voornamelijk lange-termijn investeringen moeten doen in innovatie.
Dit wil zeggen dat bedrijven zich nu moeten verbeteren en zich richten op het verbeteren van hun business modellen om hun concurrentiepositie in de toekomst te behouden. Aan de andere kant kan de crisis dus ook gezien worden als kans voor bedrijven om innovatie na te jagen.
Scaleups en Startups
We verdelen het Nederlandse innovatie ondernemerslandschap in scale ups en startups. Scale Ups zijn bedrijven die jaarlijks hun omzet of personeelsaantal met 20% of meer zien stijgen. Deze scale ups hebben een grote invloed op de welvaart van de Nederlandse economie. Zij zorgen er namelijk voor dat Nederland een sterke internationale speler blijft. Ook zijn zij werkgever van menigeen Nederlander. Naar schatting zijn zij namelijk goed voor 30% van het totale baanaanbod in ons land.
De rol van startups dient men ook niet te onderschatten. Scaleups beginnen immers vaak als startups. Ook startups zijn goed voor het creëren van banen. Tijdens het begin van de COVID-19 pandemie kwamen er in ons land ineens veel MedTech startups van de grond, wat juist weer heel positief is.
Hoe begin je zelf een startup?
Veel mensen hebben er al meer dan eens over nagedacht een eigen zaak te beginnen. Wat veel van hen niet weten, is dat dit eigenlijk makkelijker is dan men denkt. Voor eenmalig €50 schrijf je je namelijk al in bij de Kamer van Koophandel en kun je met ondernemen beginnen.
Als je dit wilt doen heb je natuurlijk wel een goede bedrijfsnaam nodig. Een handige tool die je kunt gebruiken om op een pakkende bedrijfsnaam te komen is een goede bedrijfsnaam generator . Met dergelijke tool zorg je voor een unieke naam die niet teveel lijkt op een naam van al bestaande bedrijven.
Het maakt niet zo zeer uit in welke sector of branche je op dit moment een onderneming begint. In wezen liggen er kansen genoeg voor het oprapen. Met name in de IT- en FinTech sectoren zijn er veel mogelijkheden.