Wat was de invloed van het Coronavirus op de beurs?

adobestock

Nu de hele wereld genoodzaakt is om van thuis uit te werken, en heel wat bedrijven rode cijfers zien, is het natuurlijk de vraag wat de invloed is van het Coronavirus op de internationale markten en de beurs.

In dit artikel verkennen we de invloed van het Coronavirus op de beurs en andere financiële markten.

S&P 500

Om te onderzoeken wel effect het Coronavirus heeft op de wereldmarkten kijken we best naar hoe de S&P 500 staat ten opzichte van andere financiële crashes. De S&P 500 is een gemeenschappelijk benchmark waar men de mondiale economische gezondheid aan meet. Op die manier kunnen we onderzoeken hoe gezond de wereldeconomie is en de economie van bepaalde landen om te achterhalen wat er in de toekomst kan gebeuren en hoe het er momenteel aan toe is met de economie. Een van de interessante gegevens die naar boven kwam in deze vergelijking was dat de beurzen volatieler reageerden tijdens de eerste dagen van het Coronavirus dan tijdens eender welke andere financiële crash. De beurzen werden met andere woorden heel wat sneller beïnvloed.

Het is nog vroeg om de volledige impact te analyseren

Natuurlijk is het momenteel nog erg vroeg om de volledige impact van het Coronavirus op de beurs te bekijken. Beurzen hebben over het algemeen wat tijd nodig om te herstellen van volatiele momenten en dit is momenteel niet anders. We hebben namelijk geen idee hoe lang de effecten van het Coronavirus de wereld nog in zijn greep zullen houden en hoe de beurzen hierop gaan reageren. Het enige wat we wel weten is dat hoe langer het Coronavirus aanhoudt, hoe dieper en groter de impact zal zijn op de financiële markten eens het stof gaat liggen.

Sociale en economische kwesties

Miljarden mensen over de hele wereld werden zwaar getroffen door het Coronavirus met de sluiting van winkels, restaurants en zelfs werkplekken. Het zal dus erg interessant zijn om te kijken naar de impact van het Coronavirus op de afzonderlijke BBPs van landen en hoe beleggers en financiele markten zullen omgaan met deze extreme volatiliteit.

“We beleven een ongekend moment; het is de impact op de economische activiteit, de daling van de aandelenmarkt of de omvang van de nieuwe monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen. Alles wijst erop dat markten zeer volatiel blijven zolang er onzekerheden blijven bestaan ​​over de voortschrijding van de pandemie en de gevolgen ervan voor de economie. 

Deze situatie biedt handelskansen op korte termijn, maar geduld blijft de sleutel voordat een stabieler en duurzamer bullmarktrendement mogelijk is. " Na de regen komt zonneschijn " en deze periode mag geen uitzondering op de regel zijn ", zegt Andreas Ruhlmann, Premium Client Manager IG Bank. We verwachten dat dit ook zo zal zijn voor de Nederlandse markten.

Effect op verschillende financiële markten

Natuurlijk zal het Coronavirus een erg gevarieerd effect hebben op de verschillende fiannciele markten. Hier alvast een mooi overzicht.

Aandelen

Terwijl de volatiliteit in verband met het coronavirus rond half februari begon, bereikte deze een piek op de New Black Monday op 9 maart 2020. Op die dag daalden de olieprijzen en stortten de wereldwijde aandelenmarkten in. Een dag die op zich overeenkomt met de grootste daling sinds de wereldwijde financiële crisis van 2007-2009. De aandelen van reisbureaus werden als eerste verkocht, aangezien lockdown-aankondigingen en quarantaines ervoor zorgden dat de vraag naar vluchten, cruises en hotelkamers daalde. Ook de olievoorraden hebben te lijden gehad onder de dalende reizen en de olieprijsoorlog tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

De beursindexen

De beursindexen hebben aanzienlijke prijsschommelingen gezien als reactie op de huidige situatie. Op Black Monday bereikten Amerikaanse indices de ondergrens van 7%, waardoor de New York Stock Exchange volledig werd gesloten. Automatische stabilisatoren werden dinsdag hersteld, de dag waarop de prijzen een bovengrens bereikten. Donderdag werd de ondergrens echter weer bereikt. Deze enorme volatiliteit zal naar verwachting aanhouden nu de economische gevolgen van deze wereldwijde pandemie voelbaar zijn.

Grondstoffen

Goud was niet de veilige haven waar velen op hadden gehoopt, het daalde toen beleggers hun contracten verkochten om dollars te kopen en het werd scherper doordat markten zich zorgen maakten over de risicovolle lage inflatie voor beleggers. Bovendien heeft de prijzenoorlog voor olie gezorgd voor een recordtoename van de hoeveelheid gedistribueerde olie, terwijl de vraag lijkt af te nemen, wat zorgt voor aanhoudende volatiliteit van de prijzen van ruwe olie.

Forex

De Federal Reserve sloeg snel een brug tussen de rentetarieven in de rest van de wereld, waardoor de dollar ( EUR/USD ) aanzienlijk moest dalen. Terwijl de vlucht naar veilige havens de Japanse yen naar het hoogste niveau in verscheidene jaren duwde. De Bank of Japan staat echter klaar om een ​​beroep te doen op de nodige instrumenten om te proberen de geldstroom naar de yen te stoppen.