Wat zijn de verschillen tussen CNC draaien en CNC frezen?

Voor mensen die geen kennis hebben van de CNC machines zal het lastig zijn om ze te onderscheiden. Dat is natuurlijk niet meer dan logisch. Ook zal de gewone Nederlander niet weten hoe deze apparaten precies werken. Bovendien snap je naar alle waarschijnlijkheid niet wat de keuze tussen CNC draaien en CNC frezen bepaalt.

Voor iemand van de buitenzijde lijken deze twee processen nogal op elkaar, maar toch verschillen ze in een aantal opzichten. De verschillen komen met name terug in het proces van het bewerken, maar ook in welk soort producten de machines af kunnen leveren. In dit artikel worden de eigenschappen van CNC draaien en CNC frezen getoond, maar ook de verschillen tussen deze twee methoden. 

Wat is CNC draaien?

Allereerst is het goed om te weten wat CNC draaien precies is. Dit is een verspanende methode. Je kunt het draaien op een manuele manier doen, dus met de hand. Daarnaast kan het ook computergestuurd gedaan worden op een speciaal hiervoor gemaakte draaibank. Dergelijke banken kunnen horizontaal ingezet worden, maar verticaal is tevens mogelijk. De keuze tussen deze twee richtingen wordt gemaakt op basis van het gewicht en de tolerantie van het product waaraan gewerkt wordt. Het belangrijkste element van een CNC draaimachine is dat het product dat er opgelegd wordt roteert, oftewel draait. Dan weet je direct ook waar de naam vandaan komt. Het materiaal dat ingezet wordt voor de CNC draai apparaten zijn over het algemeen rond, al kunnen ze ook vierkant zijn. 

Hoe worden CNC draaibanken gebruikt?

Op een CNC draaibank zit een bepaald instrument dat de naam klauwplaat heeft gekregen. Hiermee wordt het product waaraan gewerkt wordt op zijn plek gehouden. Hiervoor kan overigens ook prima een spantang gebruikt worden. De klauwplaat zal met diverse RPMs, oftewel toeren, draaien. Dit hangt af van de capaciteit van de machine, maar ook de diameter en het materiaal zal hierin meespelen. Op deze manier beweegt de gereedschap van het apparaat dus in het roterende product. Het zal dan beginnen met het wegsnijden van het materiaal. Dit wordt gedaan zodat het product uiteindelijk de gewenste vorm krijgt. 

Hoe zien CNC draaibanken eruit?

De eerste draaibanken die ooit geproduceerd zijn moesten handmatig bediend worden. Dit werd gedaan met behulp van een aantal draaiwielen. Deze moesten dus bestuurd worden door de specialist. De draaiwielen moesten de boorkop verplaatsen terwijl het product vastgehouden werd. Op deze manier zaagde de boorkop de figuurtjes uit het materiaal. Tegenwoordig worden de CNC draaimachines over het algemeen computergestuurd, dit geldt ook voor de CNC frees automaten. De bestuurder hoeft dus niet constant op de draaibank te letten. Meestal worden de CNC draaimachines gebruikt voor het creëren van een rond of buisvormig product. 

Wat is CNC frezen?

Alhoewel CNC frezen dus op CNC draaien lijkt is het toch wel degelijk anders. Zo is het CNC freeswerk meer een proces dat je kunt vergelijken met het boren of snijden van een materiaal. De belangrijkste functie van een CNC freesmachine is dat het gereedschap het werk doet. Zo moet het draaien en verplaatsen terwijl het product juist op dezelfde plek blijft. Net zoals bij de CNC draai apparaten kunnen ook deze machines horizontaal of verticaal zijn. Hierbij hangt dit weer af van de tolerantie en het gewicht van het gebruikte materiaal. Bij het CNC frezen komen veel assen kijken. Met deze assen kunnen diverse vormen, gaten, et cetera in het product worden gesneden. Met de assen kun je dus het gewenste ontwerp snijden volgens de specifieke specificaties. Hierdoor kan het ook complexe producten snijden, zoals bijvoorbeeld behuizingen, mechanismen en zelfs onderdelen voor een motor.