Aangeboden door: flexas.com

Wat zijn de voordelen van hybride werken?

Foto: pexels.com

Hybride werken is niet meer weg te denken uit ons werkbare leven. De voordelen daarvan zijn zeker tijdens de recente pandemie tot uiting gekomen. Waar thuiswerken ook voordelen met zich meebracht, werd de fysieke kantoorruimte toch door veel werknemers gemist. Vooral het sociale contact met collega’s en een optimaal ingerichte werkplek waren een reden voor dit gemis. Wat is de betekenis van hybride werken en welke voordelen heeft het?

Wat betekent hybride werken?

Hybride werken betekent dat een werknemer zowel thuis als op kantoor werkt. Een combinatie deze werkplekken wordt daarom als het meest ideaal beschouwd. Er wordt bijvoorbeeld 3 dagen gewerkt vanuit de thuiswerkplek. De overige 2 dagen reist de werknemer naar kantoor. Hetzij voor het bijwonen van een vergadering, het afhandelen van een afspraak met een klant of het ontmoeten van collega’s. Aanwezig zijn op kantoor vervult daarmee vooral een sociale rol. Dit flexibele werken kent een aantal praktische voordelen.

3 voordelen van hybride werken

1. Verhoogt de productiviteit van werknemers

Hybride werken op de thuiswerkplek verhoogt de productiviteit. Er is namelijk geen sprake van geluidsoverlast door collega’s of prikkels. Ook als de werknemer aanwezig is op kantoor is er sprake van een verhoogde productiviteit. Meetings of gesprekken met klanten vinden plaats op vastgezette tijden. Dit draagt bij aan de werkstructuur en de afhandeling van taken.

2. Flexibele werktijden stimuleren de balans tussen werk en privé

Hybride werken betekent ook het flexibel kunnen indelen van de werktijden. Dit heeft een positieve invloed op de balans tussen werk en privé. Werknemers zijn vrijer in het indelen van de tijd waarop ze werken. Op deze manier is er overdag ook tijd om de privé situatie in goede banen te kunnen leiden. Dit voorkomt niet alleen een te hoge werkdruk en spanningen, maar verhoogt ook de concentratie, de werkbereidheid en de prestaties.

Daarnaast biedt hybride werken ook voordelen op het gebied van de tijdsindeling. Een video meeting of team call duurt niet onnodig lang. Alleen cruciale informatie die van belang is wordt medegedeeld. Dit heeft een positieve invloed op het concentratievermogen en de motivatie. Ook het woon- werkverkeer komt met hybride werken grotendeels te vervallen. Een medewerker heeft dus meer tijd en ruimte om de werkdag in alle rust te beginnen.

3. Hybride werken is kostenbesparend en duurzaam

Door gebruik te maken van een thuiswerkplek in combinatie met werken op kantoor, wordt het reizen van en naar de werkplek tot een minimum beperkt. Uiteraard heeft dit een positief effect op de dagstructuur en het milieu. Ook de werkgever kan met hybride werken besparen. Bijvoorbeeld op de reiskostenvergoedingen en de hoge brandstofprijzen.

Hybride werken tips voor de thuiswerkplek en het kantoor

Hybride werken vereist ook een aangepaste thuiswerkplek. Deze is bij voorkeur voorzien van een ergonomisch bureau en een verstelbare bureaustoel, een computer met een webcam en een stabiele internetverbinding. Als een werknemer veel online vergaderingen moet bijwonen of samen met een team werkt aan één project, kan ook specifieke samenwerkingssoftware noodzakelijk zijn op de hybride thuiswerkplek.

Ook een hybride kantoor moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Een informele kantoorruimte spreekt daarbij tot de verbeelding. Het kantoor is bij hybride werken namelijk vooral een plek voor het ontmoeten van sociale contacten, leveranciers en klanten.

Een hybride kantoor moet zowel gezamenlijke ontmoetingsruimtes als individuele omgevingen hebben. Deze moeten zijn voorzien van de faciliteiten die nodig zijn voor het optimaliseren van samenwerkingen en werkprestaties. Een hybride kantoorruimte heeft bijvoorbeeld de juiste audio en videoapparatuur en een draadloze verbinding.

Ook diverse systemen waarmee derde partijen eenvoudig kunnen deelnemen aan meetings en presentaties is van essentieel belang voor een hybride kantoorruimte. Bijvoorbeeld wanneer één groep werknemers op dat moment hybride werkt vanaf de thuiswerkplek.

Nieuws

menu