Wim Beute neemt afscheid van Expert Beute

Wim Beute heeft alles nu helemaal overgedragen aan zijn zoon Sebastiaan. Foto: Sieb van der Laan

De firmanaam Beute is meer dan 50 jaar onlosmakelijk verbonden geweest met Wim Beute. Dat is nu definitief verleden tijd, want Wim is nu officieel met pensioen.

Expert Beute aan de Gasthuisstraat 1 is een vertrouwde naam in Steenwijk en wijde omtrek. De ruime, moderne winkel staat vol met de allernieuwste snufjes op het gebied van computers, beeld en geluid, telefonie, huishoudelijke en keukenapparatuur en witgoed. De naam Beute is meer dan 50 jaar onlosmakelijk verbonden geweest met Wim Beute. Dat is nu definitief verleden tijd, want afgelopen zaterdag is er informeel met familie en medewerkers afscheid genomen van Wim Beute en gaat hij officieel met pensioen.


„Ik begon als 16-jarige in de winkel van mijn vader,” vertelt Wim. „Mijn vader had al sinds 1938 een winkel in Meppel en kort daarna opende hij een groothandel in Friesland. Een groothandel werd het, om op deze manier toch stofzuigers te kunnen verkopen aan de vele smederijen in Friesland. In die tijd was het zo dat smederijen bij een kartel aangesloten waren en met een groothandel kon hij dat kartel omzeilen. In 1959 verhuisden we naar Steenwijk. Daar begon mijn vader met een elektronicawinkel aan de Gasthuisstraat 8; even verderop dan waar we nu zitten. Voor ons als kinderen, ik heb 2 oudere zusters en een jonger zusje en een broertje, was dat een hele overgang. Van een groot huis met tuin naar een bovenwoning boven de winkel, maar het wende snel. We hebben ook allemaal wel meegewerkt in de winkel. In 1969 zijn we verhuisd naar het huidige pand en kort daarna hebben mijn broertje Lute en ik de zaak overgenomen. We hebben eerst eens even verbouwd, want het pand bestond uit veel kleine ruimtes en de coöperatieve bakkerij die er voorheen zat, was ook nog grotendeels intact. Mijn vader was nogal behoudend. Begin jaren ’80 is de winkel echt grootscheeps aangepakt en uiteraard sindsdien met enige regelmaat om met de tijd mee te blijven gaan. We hadden inmiddels ook een winkel in Wezep, die door mijn broer gerund werd. Een aantal jaren geleden zijn mijn broer en ik er allebei uit gestapt. Mijn broer heeft de winkel in Wezep gesloten en is helemaal iets anders gaan doen: hij is een autorijschool begonnen en de winkel in Steenwijk is overgenomen door onze zoon Sebastiaan. Sinds twee jaar is EP Beute toegetreden tot de Expert organisatie en is het Expert Beute.”

„Ik was er heel blij mee dat Sebastiaan het overnam. Dat gaf een stuk rust. Ik vond het nog wel leuk om wat op de achtergrond betrokken te blijven met wat klein reparatiewerk te doen en de administratie. Een paar jaar geleden ben ik echter ziek geweest en daar ben ik inmiddels goed van hersteld. Het heeft me wel doen inzien om nu maar eens echt met pensioen te gaan en samen met mijn vrouw te genieten van onze kinderen en kleinkinderen. Maar ik kijk met heel veel plezier terug op de afgelopen 52 jaar in de winkel.”

Nieuws

menu